Thrianta

"Het Drentse oranje-konijn"

Van harte welkom op onze website.

Standaard Thrianta

THRIANTA

KLN Konijnenstandaard Nederland 2007

laatste mutatie 1 april 2013


Het land van oorsprong is Nederland. Is in Nederland erkend in 1971.


Genetische symbolen: ABCDewy1y2 AbCDGwy1y2
---------------- (Int.) ---------------- (Duits)
ABCDewy1y2 AbCDGwy1y2

foto KLN Standaard Thrianta


Pos.
Onderdeel
Punten
1.
Gewicht
10 punten
2.
Type, bouw en stelling
20 punten
3.
Pels en pelsconditie
20 punten
4.
Kop en oren
15 punten
5.
Dek- en buikkleur
15 punten
6.
Tussen- en grondkleur
15 punten
7.
Lichaamsconditie en verzorging
5 punten
 
TOTAAL
100 punten

1. Gewicht

Het gewicht is 2,00 tot 2,75 kg.

Puntenschaal voor het gewicht:

Gewicht
2,00 - 2,10
2,20 - 2,30
2,40 - 2,75
Punten
8
9
10

2. Type, bouw en stelling

Het type is gedrongen (typegroep C) met goed gevulde voor- en achterhand. De benen zijn kort en stevig. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel.

3. Pels en pelsconditie

De pels is van normale lengte, is dicht ingeplant, heeft een normale hoeveelheid onderhaar, is iets fijn van structuur en een goede glans. Pelsconditie: zie het algemeen gedeelte.

4. Kop en oren

De kop is krachtig ontwikkeld met brede snuit, kaken en wangen. De oren zijn vlezig van structuur, relatief breed met lepelvormig afgeronde oortoppen, zijn goed behaard en worden V-vormig gedragen. De oorlengte bedraagt 8 – 10 cm, ideaal is 9 cm. Het geheel in harmonie met het lichaam.

5. Dek- en buikkleur

De dekkleur is intens oranjerood. Deze kleur strekt zich egaal uit over het gehele lichaam. De kleur van de buik en de onderzijde van de staart zijn iets matter van tint. De oogringen zijn smal en iets lichter van kleur dan de dekkleur. De oorkleur is bruin tot donkerbruin. De nagels zijn hoorn- tot donkerhoornkleurig. De snorharen zijn oranjerood.

6. Tussen- en grondkleur

De intense oranjerode dekkleur zet zich zo ver mogelijk naar de haarbasis voort (tussenkleur). Hoe dieper het oranjerood zich naar de haarbasis uitstrekt hoe beter. De grondkleur is iets lichter dan de tussenkleur. De grondkleur is niet scherp begrensd.

7. Lichaamsconditie en verzorging

Het spreekt vanzelf dat op een tentoonstelling of keuring het konijn in de beste conditie aanwezig moet zijn. Het lichaam is goed bevleesd en gespierd en voelt hard aan. Slappe, magere of te vette dieren zijn ongewenst. De nagels zijn regelmatig en evenwijzig met het loopvlak geknipt, zonder het "leven" te raken, ook de duimnagels. Het gehele dier, met name de pels, de voetzolen, de nagels, de binnenzijde van de oren, de geslachtsdelen en rondom de anus moet schoon zijn. De pels is vrij van klitten. Het oog is helder en tintelt van levenslust. Een dier dat aan een keuring mee doet, dient goed getraind te zijn, zodat de aanwezige rasadel door een goede stelling wordt getoond.

Lichte fouten conditie

Iets vuile voetzolen, onderzijde van de staart, of andere delen van de pels. Iets vuile oren. Iets vuile geslachtsdelen. Iets vuil rond de anusopening. Iets vuile nagels. Iets te lange nagels. Iets huidschilfering op de schouders of in de nek. Iets dun behaarde hakken. Iets kale plekjes(s) welke nog door het omliggende haar worden bedekt.

Zware fouten conditie

Zeer sterke vervuiling. Harde mestballetjes aan de nagels. te vet of te mager, waardoor aan de conditie te veel afbreuk wordt gedaan. Zeer lange nagels. Zeer slechte pelsconditie. Ernstige huidschilfers op het lichaam. Klae plek(ken) die niet door het omliggende haar kunnen worden bedekt.


Lichte fouten

Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Iets lange pels. Iets dunne pels. Iets wijde oorstand. Iets rode dekkleur. Iets donkere dekkleur. Iets lichte dekkleur. Iets onregelmatige dekkleur. Iets ongelijke dekkleur. Enkele afwijkend gekleurde haren of haartoppen. Enkele lichtgetopte haren. Iets lichte nuancering op de voorbenen. Iets donkere ticking op kop, oren of oorranden. Iets donkere ticking op dek. Iets lichtegekleurde kaakranden. Iets lichtgekleurde wangen. Iets brede oogringen. Iets lichte buikkleur. Iets lichte kleur onderzijde staart. Iets lichte oogkleur. Iets lichte nagelkleur. Enkele witte snorharen. Iets lichte tussenkleur. Iets smalle tussenkleur. Iets lichte grondkleur. Zie verder lichte fouten in het algemene gedeelte.

Zware fouten

Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Te lange pels. Gele dekkleur. Te rode dekkleur. Te onregelmatige dekkleur. Te ongelijke dekkleur. Geheel zwart omzoomde oren. Te veel donkere ticking. Te veel afwijkend gekleurde haren of haartoppen. Te lichtgekleurde kaakranden. Te lichtgekleurde wangen. Witte strepen op voorbenen. Geheel of gedeeltelijk witte buikkleur. Witte onderzijde staart. Te lichte oogkleur. Te lichte nagelkleur. Te veel witte snorharen.Te fletse (lichte) tussenkleur. Te lichte grondkleur. Blauwe grondkleur. Zie verder zware fouten in het algemene gedeelte.

Taalkeuze

nlenfrde

Zoeken

Inloggen

Wijzigingen